CALCAN DE MAREA NEAGRĂ

Calcanul mare (Scophthalmus maximus) este o specie de pești din familia Scophthalmidae. Este un pește bentonic, care populează atât apele sărate, cât și cele salmastre ale Atlanticului de Nord, ale mărilor Baltică, Mediterană și Neagră.

Denumirea acestui pește provine din limba turcă, făcând aluzie la forma sa, și înseamnă „scut”.

Calcanul este un pește mare, cu ochii pe partea stângă a corpului, care poate fi găsit în apropiere de țărm pe fundul nisipos al apelor puțin adânci ale Mărilor Baltică, Mediteraneană, Neagră și ale Atlanticului de Nord. Acest pește are un corp asimetric de forma discului și poate atinge greutatea de 25 kg și lungimea de 1 m.

RĂZBOIUL CALCANULUI

În martie și aprilie 1995 între Canada și Spania a avut loc un conflict pentru drepturi de pescuit cunoscut drept Războiul Calcanului (engl. Turbot War) sau Războiul Cambulei (sp. Guerra del flétan). Subiectul acestui conflict a fost pescuitul calcanilor în zona Marelui Banc al Terranovei, situat la intersecția zonei economice exclusive a Canadei și a apelor internaționale. Pe 9 martie funcționari de la Canadian Fisheries Patrol au urcat la bordul traulerului spaniol Estia, au arestat echipajul, și au escortat nava la St. John’s, Newfoundland. Conflictul a fost în cele din urmă rezolvat prin negocieri și traulerul a revenit la proprietari.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu Principal