Nu există produse în coș.
Lufarul (Pomatomus saltatrix) este un pește răpitor, marin, din familia pomatomide (Pomatomidae), răspândit în apele tropicale și subtropicale din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian, care trăiește și în marea Mediterană și zona litorală a Mării Negre.
Este un pește termofil, pelagic, de origine mediteraneană, care migrează din Marea Marmara unde se reproduce, în Marea Neagră pentru a se hrăni. Apare în zona litoralului românesc când temperatura mării atinge 15°C și rămâne în timpul verii suportând ape calde de 24-26°C. Se retrage spre largul și sudul Mării Negre în octombrie-noiembrie.
El nu apare întotdeauna în aceleași regiuni ci își schimbă locurile în funcție de hrană și temperatura apei.
Are o lungimea obișnuită de 30-60 cm (lungimea maximă 130 cm) și o greutate 2-3 kg (greutate maximă 14,4 kg).
Corpul lufarului este moderat alungit, comprimat lateral, acoperit cu solzi mici, subțiri. In dreptul coastelor românești, lungimea mai frecvența a lufarului este de 30-40 cm, mai rar 50 cm, dar în alte mări trece și peste 1 m. Greutatea obisnuită este de 2-3 kg însă excepțional poate ajunge la 15-25 kg.
Capul este mare, comprimat lateral, gura mare și oblică, buzele subtiri. Fălcile sunt prevăzute cu dinți scurți, groși și ascuțiți. Pedunculul caudal este scurt și comprimat lateral, ușor bifurcat. Cele două înotătoare dorsale sunt alaturate. Linia laterală este completă, ușor curbată, paralelă cu linia dorsalei peștelui.
Spatele lufarului este cenusiu-deschis cu reflexe albastrui sau verzui, laturile și abdomenul argintii. Inotătoarele sunt aproape incolore. La baza pectoralei se vede o pată neagră.
Este unul din cei mai lacomi și mai de temut pești marini răpitori. Se hrănește cu alți pești, de obicei stavrizi, scrumbii albastre, hamsii, aterine etc. pe care îi urmărește în deplasările lor. Se hrănește și cu crustacee și cefalopode. Depune icre pelagice în iunie-august.
Are o valoare economică și se pescuiește comercial și sportiv. Carnea este deosebit de gustoasă.